Carl Sagan

Fa uns quants dies es va complir el desè aniversari de la mort de Carl Sagan. (el 20 de desembre de 1996) i en Joel Schlosberg ha proposat com a homenatge que tothom que tingui un blog hi digui la seva sobre aquest científic i divulgador. M'agradaria sumar-me a l'homenatge (tot i haver-me'n assabentat un pèl tard).

[@more@]

Al llarg de la meva vida en Carl Sagan i la seva obra ha estat present d'alguna forma o altra, la novel·la Contact, el SETI, etc…, però sobretot la sèrie Cosmos. A través de la seva mítica sèrie de divulgació, ens mostrava, amb els seus ulls, les meravelles de l'univers que ens envolta. A nivell personal, l'efecte que em va produir es difícilment quantificable. En la meva infància de Cosmos, vaig aprendre d'una forma distreta i espectacular, traspassant el “forat de cuc” que porta de la ciència-ficció de a la ciència propulsats per la imaginació. Amb ell, vaig aprendre quin era el cicle de vida i mort d'els estels, la relativitat, la cosmologia des de l'antiguitat, la probabilitat de trobar vida intel·ligent a l'univers i moltes altres coses. Crec que tots varem viatjar amb ell en aquella nau per l'univers, visitant els diferents planetes del sistema solar, consultant la Enciclopèdia Galàctica, essent testimonis privilegiats dels quasars, els forats negres, el principi i la fi de l'univers. I vam viatjar tan lluny per a trobar-nos a nosaltres mateixos, qui som, d'on venim, on anem i quin és el nostre paper en aquest univers. En definitiva, en Sagan em va inculcar consciència planetària com a mínim, universal (en el sentit més literal de la paraula) com a màxim. Vam poder veure el nostre passat i el nostre futur amb els perills i els reptes que hi van inseparablement inclosos.

De Cosmos, en conservo el llibre, la banda sonora en disc de vinil i més recentment els DVDs de la sèrie. Objectes que han quedat arraconats en el viatge a través del temps de la vida per altres items més moderns que ocupen l'ample de banda del dia a dia. Però el record no ha estat ni arraconat ni superat. Mai més he vist cap altra sèrie de divulgació científica tan inspiradora, tan suggeridora, tan evocadora. Jo també crec com el meu amic, que la sèrie Cosmos hauria de ser assignatura obligatòria, però no de la Universitat sinó més aviat de la E.S.O.

M'agradaria creure que sigui on sigui en Sagan ara mateix, té totes les respostes de l'univers al seu abast.Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: Carl Sagan

  1. setena diu:

    és una llàstima que ens oblidem dels grans sabis amb tanta facilitat.

Els comentaris estan tancats.